De oprichting van het jeugdorkest van Harmonie St. Aemiliaan vond plaats in 1975. In de beginjaren stond het orkest achtereenvolgens onder leiding van René Smulders, Bart Schäfer, Wim Vluggen, John Housman en Loek Smeijsters.
Vanaf 1988 staat het jeugdorkest onder leiding van haar huidige dirigent Jo Wetzelaer.

In het jeugdorkest worden beginnende muzikanten voorbereid op het muziek maken in een groot orkest. Het jeugdorkest speelt zeer gevarieerde muziek in diverse stijlen. Muziek uit de top 40, musicals, filmmuziek, maar ook marsen en koralen komen aan bod.
Daarnaast worden er regelmatig themaconcerten georganiseerd die zowel bij de orkestleden als ook bij het publiek erg populair zijn. Het Filmconcert, Disneyconcert, WMC-concert en Halloweenconcert zijn daar enkele voorbeelden van.

Het jeugdorkest bestaat momenteel uit circa 20 muzikanten. Het jeugdorkest wordt aangevuld met ervaren muzikanten die de beginners op weg helpen. Zo ontstaat er tevens een hechte band tussen jong en oud.

De vereniging beschikt tevens over een jeugdcommissie, die naast het organiseren van muzikale optredens ook actief is met het opzetten van andersoortige activiteiten waaraan alle leerlingen (ook de blokfluiters en de drumbandleden) kunnen deelnemen. Activiteiten als een spellen- of discoavond, een concertje in de Efteling, een speurtocht in de wijk, zwemmen, schaatsen of een kampweekend dragen bij aan de saamhorigheid binnen de vereniging.

De jeugd heeft de toekomst!

Het jeugdorkest repeteert op vrijdag van 18:30 uur tot 20:30 uur in ons verenigingslokaal ’t Patronaat aan de Ursulastraat in Kerkrade.