Het harmonieorkest bestaat momenteel uit circa 50 muzikanten en verzorgt jaarlijks diverse concerten in de wijk Bleijerheide en het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade. Daarnaast musiceert het harmonieorkest ook regelmatig op uitnodiging buiten de stadsgrenzen.

In het verleden musiceerde Harmonie St. Aemiliaan als symfonisch blaasorkest jarenlang in de superieure afdeling en in 1986 werd in deze afdeling met dirigent Pieter Janssen het landskampioenschap behaald. Men was door de prestaties in het verleden sinds lange tijd gerechtigd in de hoogste afdeling, de zogenaamde concertdivisie, aan de concoursen deel te nemen. De stap naar de concertdivisie heeft men echter in 2005 pas gemaakt en in deze afdeling werd in oktober van dat jaar in Roermond met dirigent Josef Suilen de landstitel behaald.
Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide komt momenteel uit in de eerste divisie en staat sinds januari 2017 onder leiding van dirigent Txemi Etxebarria.
St. Aemiliaan maakte meerdere succesvolle concertreizen naar het buitenland en men verzorgde vele belangrijke concerten op hoog niveau.

Zoals velen van u ongetwijfeld zullen weten heeft Harmonie St. Aemiliaan in 1951 aan de wieg gestaan bij de oprichting van het Wereld Muziek Concours, een muziekfestijn, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste en belangrijkste festival voor blaasmuziek ter wereld. 

Lees meer over onze dirigent Txemi Etxebarria >