Het is zaterdag 28 juni. Bijna half vier. Enigzins nerveus arriveert Jo Wetzelaer in ‘t Patronaat. 25 Jaar geleden nam hij het stokje over van Loek Smeijsters als dirigent van het jeugdorkest en tot op heden dirigeert hij vol passie dit orkest.
Vandaag is zijn jubileumconcert en Jo weet, buiten zijn eigen gekozen muziekstukken, niet hoe de invulling van deze avond zal verlopen. Zoals het een dirigent betaamt, stemde hij hier schoorvoetend mee in. Immers een dirigent die zijn eigen concert niet (mee) mag regelen is als een president die zijn land niet mag regeren.
De klok geeft enkele minuten na half vier aan en de eerste meespelende (oud)leden komen binnen. Jo ontvangt ze met een grote glimlach. Trots dat hij is. Deze (oud)leden komen voor hem, alleen voor hem. Bovendien hebben sommige oud-leden al jaren niet meer gespeeld en vandaag nemen ze, speciaal voor hem, het instrument weer ter hand. Onder het genot van een kop koffie of thee met een stukje vlaai worden herinneringen opgehaald.
Ondertussen vinden in de zaal van ‘t Patronaat de laatste voorbereidingen plaats voor het concert van vanavond. Voorbereidingen die lang geleden begonnen zijn met het contacteren van alle oud leden. De Jeugdcommissie stelde een werkgroep samen om van dit concert iets onvergetelijks te maken. Daarnaast werd de werkgroep aangevuld met twee presentatoren, Jo en Guillaume, de “Beeld en Geluid”-man, Floris, en de vrouw van de jubilaris, Mariëlle. De eerste opdracht was om zoveel mogelijk herinneringen en beeldmateriaal van Jo en het jeugdorkest boven water te krijgen om tenslotte de hoogtepunten in een presentatie te kunnen gieten. Franz en Harry maakten in de afgelopen weken, voor degenen die niet in het bezit waren van een instrument, liggende instrumenten ‘speelklaar’.
Het is inmiddels kwart over vier. De eerste oud-leden blazen hun instrument warm. De lach verschijnt op hun gezicht als ze, tegen hun verwachtingen in, toch nog geluid uit het instrument krijgen. “Laat de repetitie maar beginnen,” hoor je ze denken. De partijen worden uitgedeeld en iedereen neemt plaats op het podium. Jo bestijgt de bok en kijkt om zich heen. Zo’n groot orkest dat hier voor hem zit, dat heeft hij nog nooit mee gemaakt. Zijn gezicht spreekt boekdelen. Trots, trots en nog eens trots. Maar trots of niet, om half vijf zou de repetitie moeten beginnen, dus dan wordt er ook gerepeteerd. In anderhalf uur stoomt Jo het grote orkest klaar voor het optreden van vanavond. Zoals bij elk concert verwacht hij dat er gevlamd wordt. Sommige stukken verdienen wat extra aandacht en hierbij zet Jo de puntjes op de i. Terwijl de repetitie gaande is, wordt er de laatste hand gelegd aan het beeld en geluid. Om niets te onthullen wordt er een nep-presentatie gebruikt. In een ander zaaltje bespreken de presentatoren de laatste wijzigingen.
Om kwart voor zes is de repetitie afgelopen. In het café worden de muzikanten getrakteerd op hamburgers, frikandellen en worsten van de barbecue. Iedereen geniet, niet alleen van het eten, maar ook van het wederzien met oud-collega’s. Intussen wordt op verzoek van Jo het podium aangepast. Daarnaast wordt ook de laatste hand gelegd aan de presentatie. Deze wordt aangevuld met foto's van de repetitie die zojuist heeft plaatsgevonden om het publiek een indruk te geven wat het programma tot op dat moment was.
Het is bijna half acht. De eerste bezoekers komen de zaal binnen en hebben de mogelijkheid om een eerder opgenomen cd van het jeugdorkest te kopen. De zaal stroomt steeds voller en Jo begint nerveuzer te worden. Wie komen er allemaal, wat gaat er gebeuren?
Achter de coulisse wordt onder leiding van Mariëlle afgestemd. De jeugdorkestleden nemen plaats op de bühne en de oud-leden in de zaal.
Tussen de muziekwerken door worden anekdotes verteld en foto’s en filmpjes uit het verleden op een humoristische manier geprojecteerd. Alle "talenten" van Jo passeren de revue, van klarinettist tot busregelaar. Nu is er tijd voor het officiële gebeuren. Het bestuur biedt Jo een dinerbon aan en namens de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) wordt door Michiel Dijkman voor het eerst de penning uitgereikt die staat voor 25-jarig dirigentschap bij één en dezelfde vereniging. Loek Smeijsters, dirigent van Harmonie St. Aemiliaan, feliciteert en bedankt Jo in een speech en oud-dirigenten Josef Suilen en Dirk de Caluwe spreken Jo toe via een videoboodschap. 
 

Hierna is het aan de oud-leden om zich te voegen bij het zittende jeugdorkest. Nadat de klanken van het laatste muziekwerk, Instant Concert, de zaal verlaten hebben, klinkt er een overweldigend applaus. Het jeugdorkestbiedt Jo een beeldje aan als aandenken aan zijn jubileum. Jo heeft ook voor het jeugdorkest een verrassing in petto en geeft het woord over aan Mariëlle. Ze vertelt dat Jo trots is om lid te zijn van St. Aemiliaan, maar nog trotser is op haar vaandel. Het vaandel, dat mede gemaakt is door zijn oud-tante. Jo vindt dat ook het jeugdorkest een vaandel verdiend en biedt deze aan. Deze wordt vol trots bij zijn grotere "broer" gehangen. Dan volgt de toegift, de mars Drumbo. Nadat de laatste noot geklonken heeft en een groepsfoto genomen is, volgt de receptie met aansluitend een feestavond die tot de kleine uurtjes zou duren.

Kortom: een bijzondere dag met bijzondere mensen voor een bijzonder mens. Jo, nogmaals van harte proficiat. Op naar de 50…

Meer foto's kunt u hier vinden

FC
 

Bekijk het actuele nieuwsoverzicht »

Bekijk alle nieuwsberichten van 2014 »
Bekijk alle nieuwsberichten van Juli 2014 »