BEUNINGEN - Op uitnodiging van fanfare Kunst & Volharding kwam harmonie St. Aemiliaan uit Kerkrade zaterdag 20 november naar Beuningen voor een concert.
Om half acht zit K&V o.l.v. Paul Souren klaar om hun muzikale invulling te volbrengen. Na de concertmars The Kingdom of God ligt Laudate Dominum van componist Edward Gregson op de lessenaar. Dan volgen nog twee andere muziekstukken en wordt K&V beloond met een warm applaus.
Harmonie St. Aemiliaan opende met de ouverture Slava van componist Leonard Bernstein, arr. Clare Grundman. Bernstein schreef dit in 1977 voor zijn vriend de beroemde cellist Mstislav Rostropovich (wiens bijnaam Slava is) vanwege de aanstelling van hem tot dirigent van de National Symphony Orchestra.
In Between the two Rivers van de Engelse comp. Phillip Sparke wanen we ons in het plaatsje Aalst dat ligt tussen de rivieren Maas en Waal. Hoe toepasselijk gekozen. De laatste variatie van de beroemde Luther koraal `Eine Feste Burg ist unser Gott` is als hommage aan JS Bach, die de gelijknamige cantate bewerkte, geschreven voor een fuga en een snellere coda sluit dit werk.
In het serene en weids klinkende Canterbury Choral van Jan van der Roost komen naast solistische passages enkele brede en massief klinkende tutti momenten voor, die dit orkest als een majestueus orgel heeft willen laten klinken.
Hierna volgen 2 Spaanse muziekstukken: Fandango is een in de 19de eeuw populair geworden Spaanse dans in ¾ maat van Frank Perkins en Granada is een lied over Spaanse steden uit 1932 door de Mexicaanse componist Agustin Lara.
Als laatste bijdrage aan deze muzikale avond spelen zij Lorva Horovel (het 3e deel uit de 2e Armeense dansen) van Alfred Reed; dit lied is gewijd aan de boeren met hun geestelijke en fysieke inspanning tijdens hun arbeid. De expressies weerklinken boven de vrij vloeiende melodie, ritmische en intervallende structuren van dit wonderbare lied. Het is een authentiek lied, wat de boeren tijdens het ploegen zingen in het district Lori in Armenië; daarom heeft de componist het ondertiteld met `Liederen van Lori`.
Dirigent Dirk de Caluwé neemt zijn kans waar om het Beuningse publiek hartelijk tebedanken. “A maai, het was een schoon concert. U was een fijn publiek.”
St. Aemiliaan werd beloond met een staande ovatie waarna zij als toegift hun huismars Die Regimentkinder van Fücik-Mol speelden; waarin het publiek gedirigeerd werd in het muzikaal meeklappen.

Bron: deweekkrant.nl


Bekijk het actuele nieuwsoverzicht »

Bekijk alle nieuwsberichten van 2010 »
Bekijk alle nieuwsberichten van November 2010 »