Het Kerkraads Symfonie Orkest (KSO) viert in 2005 zijn 50-jarig jubileum. Bij die gelegenheid werd al een kunstmarkt op Rolduc georganiseerd en het project ?Music Vision? voor basisscholen, er zal een jubileumkrant worden uitgegeven en natuurlijk wordt er een aantal concerten uitgevoerd. Een van die concerten vindt plaats op dinsdag 19 juli tijdens het 15e WMC in de Rodahal te Kerkrade.

Het WMC-concert van KSO heeft een aantal invalshoeken gekregen. Dirigent Ludo Claesen heeft van de Vlaamse Overheid, het WMC en het Jubileumcomit? KSO50 de opdracht gekregen om voor deze gelegenheid een speciaal werk te componeren voor de bijzondere combinatie van symfonie- en harmonie-orkest. Hiermee wordt verwezen naar de verwevenheid van het KSO met de blaasmuziekcultuur van Kerkrade. Het zal worden uitgevoerd door het KSO en Harmonie St.Aemiliaan Bleijerheide. De verschillende instrumentgroepen uit de harmonie zullen rondom het KSO worden opgesteld. Het moest ook qua thematiek een typisch Kerkraads werk worden, wat tot uiting komt in de titel ?Eurode Fantasia? en de herinneringen aan het mijnverleden. Volgens Ludo Claesen verwijzen de verschillende blazersgroepen rondom het KSO naar de kerkdorpen waaruit Kerkrade is opgebouwd. In deze compositie zijn verder diverse herkenbare streekmelodie?n verwerkt, met als rode draad het bekende ?Gl?ck Auf? thema.

Na de pauze zal het KSO het bekende werk ?Carmina Burana? van Carl Orff uitvoeren. Daarbij wordt meegewerkt door maar liefst zes koren: het Chevremonts Mannenkoor, Vokaal Ensemble Kerkrade, Koninklijk Kerkraads Mannankoor St.Lambertus uit Kerkrade, Gemengd Koor ?Vivace? en Jongerenkoor ?Giocoso? uit Weert en Dameskoor ?F:e-m@il? uit Lummen (B). Als solisten zullen optreden de sopraan Ellen Schuring, tenor Ludwig van Gijsegem en bariton Frans Kokkelmans. Namen die garant staan voor een spetterende uitvoering van deze bijzondere middeleeuwse liederencyclus.

De avond zal beginnen met de ?Piet Hein Rhapsody? (P.G. van Anrooy), uitgevoerd door het KSO o.l.v. Ludo Claesen. Hierna neemt Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide o.l.v. Josef Suilen het over. Zij zullen uitvoeren ?Reflections? (Henk Badings) en ?Concerto for Clarinet? (Artie Shaw). B ij dit laatste werk zal Hans Zegers optreden als solist op klarinet. Tot slot van het eerste deel zal door KSO en Harmonie St.Aemiliaan ?Eurode Fantasia? (Ludo Claesen) worden uitgevoerd o.l.v. de componist. Na de pauze volgt dan de uitvoering van ?Carmonia Burana? door KSO en de koren o.l.v. Ludo Claesen.

Het concert vindt plaats op dinsdag 19 juli in de Rodahal en begint om 20.00 uur. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via Ticketservice WMC ? tel. 0900 300 50 00 of kijk op www.wmc.nl.

[Bron www.wmc.nl]
Bekijk het actuele nieuwsoverzicht »

Bekijk alle nieuwsberichten van 2005 »
Bekijk alle nieuwsberichten van Juni 2005 »