Na een opleiding tot milieukundige is de uit Spanje afkomstige Joxe Migel “Txemi” Etxebarria (1980, Spaans Baskenland) zich volledig op muziek gaan richten.

Hij rondde in 2003 zowel een bachelor pedagogie als hoorn af in Bilbao, Spanje. Vanaf 2005 vervolgde hij zijn studie hoorn aan het Conservatorium Maastricht bij Will Sanders en Willy Bessems. Hier behaalde hij in 2009 zijn Masteropleiding.
Als hoornist was Txemi reeds verbonden aan het Limburgs Symfonie Orkest, Young Symphony Orchestra Bayreuth, Basque Young Orchestra en Orquesta Sinfónica de Bilbao. Tegenwoordig speelt hij onder andere bij het Zuiderwind Blazers-ensemble.

In 2011 behaalde Txemi Etxebarria, tevens aan het conservatorium van Maastricht, zijn bachelor Orkestdirectie bij Enrico Delamboye en Jan Stulen. Zijn Masteropleiding behaalde hij aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ivo Venkov. Naast hoorn en directie heeft hij tevens Compositie gestudeerd bij Jef Penders en krijgt hij regelmatig opdrachten voor composities en arrangementen.

Etxebarria dirigeerde reeds het Staatsorchester Rheinische Philharmonie Koblenz (Duitsland), Symphony Orchestra of the National Opera & Ballet Oleg Danovsky (Roemenië), Philharmonie zuidnederland en het Studenten Symfonieorkest Conservatorium Maastricht. In 2015 en 2016 was hij dirigent van ZomerOrkest Nederland.
In april 2015 dirigeerde hij het Orquesta Lírica de Maastricht voor de productie van Opéra Comique Maastricht “La Gran Esperanza!”. Hiervoor behaalde hij samen met het hele team een recensie van vijf sterren (De Limburger). In 2016 was hij finalist van de “Black Sea” Opera Conducting Competition en was hij door Jan Cober gekozen om het afsluitende concert van de cursus “Maestro” te dirigeren. Tijdens het Wereld Muziek Concours 2017 in Kerkrade werd hij als hoornist wereldkampioen met Harmonie St. Petrus en Paulus Wolder (Maastricht).

Als dirigent is Joxe Migel onder andere actief bij TOG-Welten (Heerlen), “Coma” (Contemporanean Music for All) en het Ensemble Oihua (Rotterdam).

Sinds januari 2017 is Txemi Etxebarria dirigent van Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide.