donderdag 21 februari 2019
  • volg harmonie sint aemiliaan op twitter

Jeugdorkest

Het jeugdorkest van harmonie St. Aemiliaan werd opgericht in 1975. In de beginjaren stond het orkest achtereenvolgens onder leiding van René Smulders, Bart Schäfer, Wim Vluggen, John Housman en Loek Smeijsters. Vanaf 1988 staat het jeugdorkest onder leiding van hun huidige dirigent: Jo Wetzelaer.

In het jeugdorkest worden de leerlingen voorbereid op het muziek maken in het grote orkest. Op vrijdagavond wordt er gerepeteerd aan gevarieerde muziek die de jongeren aanspreekt, maar waar ze tegelijkertijd veel van leren. Muziek uit de top 40, musicals, filmmuziek, maar ook marsen en koralen komen aan bod. De themaconcerten zijn de laatste jaren populair bij de orkestleden, maar ook bij het publiek. Een filmconcert, disneyconcert en WMC-concert waren daar voorbeelden van. Onlangs presenteerde het jeugdorkest een wervelend circusprogramma waarbij ruim 250 kinderen van baisschool Bleijerheide en openbare basisschool de Schatkist aanwezig waren. Uiteraard werd dit concert ook nog eens herhaald tijdens de jaarlijkse voorspeelavond, zodat ook familie en vrienden konden genieten van deze voorstelling.

Niet alleen de dirigent leert de leerlingen hoe te functioneren in een orkest. Ook een twintigtal jongeren die al in het grote orkest meespelen en een tiental “ouderen” helpen de beginners op weg. Tijdens deze repetities ontstaat er een hechte band tussen jong en oud. Misschien is dat wel de kracht van de vereniging.

De vereniging beschikt over een jeugdcommissie, die naast het organiseren van muzikale optredens, ook actief is met het opzetten van andersoortige activiteiten waaraan alle leerlingen (ook de blokfluiters) kunnen deelnemen. Zo is er o.a. een paaseierenactie die geld in het laatje brengt voor het organiseren van een spellen- of discoavond, een concertje in de Efteling mogelijk maakt, een speurtocht in de wijk of zelfs een kampweekend. Ook deze activiteiten dragen bij aan de saamhorigheid binnen de vereniging.

Het jeugdorkest repeteert elke vrijdag van 18.30 uur tot 20.30 uur in het Patronaat aan de ursulastraat in Kerkrade.