donderdag 21 februari 2019
  • volg harmonie sint aemiliaan op twitter

Historie

Harmonie Sint Aemiliaan Bleijerheide is in de voorbije decennia steeds een vereniging geweest die op hoog niveau musiceerde. Grote concourssuccessen werden behaald met de dirigenten Harrie Biessen, Harrie Sipers, Harrie Ries, Peter van Tilburg en Pieter Jansen. Met Pieter Jansen, thans dirigent van de Marinierskapel, behaalde de harmonie in 1985 het landskampioenschap in de superieure afdeling FKM. Onder leiding van de huidige dirigent Josef Suilen behaalde Sint Aemiliaan tijdens drie concoursen in de superieure afdeling een  eerste prijs met lof der jury. 

In 1951 stond de Bleijerheidse harmonie aan de wieg van een internationale muziekfestival, dat inmiddels is uitgegroeid tot het beroemde Wereld Muziek Concours Kerkrade. Men was zeer vereerd om in 1953 voor koningin Juliana te kunnen optreden en een concertreis naar Esslingen (D) te kunnen ondernemen. Vele concertreizen naar Duitsland, Oostenrijk, België en Bulgarije volgden. 

Vooral deze laatste reis, in 1984 was speciaal. In het kader van het Cultureel Akkoord Nederland-Bulgarije verzorgde de harmonie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia twee concerten. Een reis die om velerlei redenen niet gauw vergeten wordt. 

Een speciale band bouwde de vereniging op met een aantal orkesten in een Oostenrijk. Inmiddels is de Bleijerheidse harmonie in dat land een graag geziene gast als het gaat om het verzorgen van concerten met hoogstaande blaasmuziek van transcriptie tot hedendaags. 

In 1984 en 1985 was Sint Aemiliaan bij de Vara-televisie te gast en trad ze op in twee programma's, daartoe uitgekozen door Jean Fournet en Hans Vonk. Een ander hoogtepunt was in 1987. Rond de 75e verjaardag van de Limburgse musicus en componist Piet Stalmeier werd een gala-avond gehouden, waaraan niet alleen Sint Aemiliaan deelnam maar ook vele van zijn oud-leerlingen deelnamen. 

Het orkest groeide vooral na 1988 enorm, waardoor er behoefte ontstond aan een eigen opleiding voor jonge muzikanten, het instellen van een leerlingenorkest en een jeugdorkest. Tijdens het WMC fungeerde Sint Aemiliaan al drie keer als testorkest voor de vele jonge dirigenten. 

De harmonie heeft een aantal jaren geleden een vrij principiële keuze gemaakt. Men blijft concerten verzorgen met hoogstaande blaasmuziek, maar de harmonie verzorgt ook tweejaarlijks gedurende meerdere avonden het "Concert à la Carte", een soort entertainmentconcert. Dit concert is een twee uur durend showachtig concertprogramma van opera's, musical, lichtklassiek, film en/of pop, aangevuld met solisten. Hiermee bereikt Sint Aemiliaan nieuwe doelgroepen vanwege het publieksvriendelijke karakter. De vele theaterbezoekers bewijzen dat de vereniging daarmee een goede keuze heeft gemaakt. 

In 2004 werd besloten om tijdens het bondsconcours van 2005 deel te nemen in de hoogste divisie, de concertdivisie. Hiertoe was de harmonie gerechtigd omdat ze 4 keer achter elkaar een eerste prijs met lof in de superieure afdeling (nu 1e divisie) had behaald. Op 23 oktober nam de harmonie voor het eerst deel in deze concertdivisie en men behaalde het predikaat C met 93,5 punten. Dit aantal punten was goed voor zowel de dagprijs als de titel "Landskampioen Concertdivisie 2005".

In 2010 nam Josef Suilen als dirigent afscheid van de harmonie en werd opgevolgd door de Belgsiche dirigent Dirk De Caluwé.

Loek Smeijsters nam in 2011 de dirigeerstok van Dirk De Caluwé over en na een periode van 11 jaar, werd in 2014 wederom aan een bondsconcours deelgenomen. Onder leiding van Loek Smeijsters behaalde de harmonie op 25 oktober een 1e prijs in de 1e afdeling.

In de zomer van 2016 nam Loek Smeijsters afscheid van de harmonie en werd begin 2017 Txemi Etxebarria de nieuwe dirigent van Aemiliaan. In de tussenliggende periode hebben achtereenvolgens Jos Zegers, Paul Souren en Josef Suilen enkele concerten gedirigeerd.