dinsdag 25 juli 2017
  • volg harmonie sint aemiliaan op twitter

De vereniging

Harmonie St. Aemiliaan is een bloeiende muziekvereniging uit de Kerkraadse wijk Bleijerheide. Het groot harmonieorkest, voorheen uitkomende in de Concertdivisie, een jeugdorkest, het leerlingenorkest en de drumband vormen samen de basis van de vereniging.

Harmonie St. Aemiliaan vierde in het jaar 2001 haar honderdjarig bestaan en tijdens dit jubileum ontving men als onderscheiding “de Koninklijke Erepenning” uitgereikt door Koningin Beatrix. Tevens werd er een kroniek uitgegeven die “honderd jaar Aemiliaan” prachtig illustreert.

Zoals velen van u ongetwijfeld zullen weten heeft harmonie St. Aemiliaan in 1951 aan de wieg gestaan bij de oprichting van het Wereld Muziek Concours, een muziekfestijn, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste en belangrijkste festival voor blaasmuziek ter wereld.

Harmonie St. Aemiliaan maakte in het verleden meerdere succesvolle concertreizen naar het buitenland en men verzorgde vele belangrijke concerten op hoog niveau. Samen met Josef Suilen heeft men aan vier bondsconcoursen deelgenomen waarbij telkens een eerste prijs met lof der jury werd behaald.

Als Symfonisch blaasorkest musiceerde harmonie St. Aemiliaan jarenlang in de superieure afdeling en in 1986 werd in deze afdeling met dirigent Pieter Janssen het landskampioenschap behaald. Men was door de prestaties in het verleden al lang gerechtigd in de hoogste afdeling de zogenaamde concertdivisie aan de concoursen deel te nemen. De stap naar de concertdivisie heeft men echter in 2005 pas gemaakt en in deze afdeling werd in oktober van dat jaar in Roermond met dirigent Josef Suilen de landstitel behaald. Na 22 jaar met Josef Suilen samengewerkt te hebben werd in juni 2010 Dirk de Caluwe uit het Belgische Lokeren als nieuwe dirigent benoemd. De 54-jarige Dirk de Caluwe heeft door zijn studie en werkervaring als musicus/dirigent een indrukwekkende CV opgebouwd.

Zondag 22 januari 2012 benoemde de ledenvergadering Loek Smeijsters tot nieuwe dirigent. Na het vertrek van Dirk de Caluwe nam Loek Smeijsters het stokje over als interim dirigent. In zijn interim-periode bewees Loek Smeijsters zijn kwaliteiten als dirigent met o.a. het succesvolle optreden tijdens het kerstconcert. De keuze voor hem als vaste dirigent lag dus in de lijn der verwachtingen.

Jo Mijnes die zes jaar als voorzitter fungeerde en voor zijn inzet en bekwame leiding tot erevoorzitter werd benoemd heeft de voorzittershamer in april 2010 overgedragen aan André Coumans.
In 2015 nam Thei Iding de voorzittershamer van André over.

Harmonie St.Aemiliaan telt ongeveer 80 leden in het groot orkest; ca 40 leden in het jeugdorkest en ca 10 leden in de drumband die momenteel flink aan de weg timmert. In het leerlingenorkest musiceren de aspirant muzikanten.

Het bestuur, de commissie van donateurs, het damescomité , de diverse werkgroepen, de club van 100 en onze hoofdsponsoren vormen de zo belangrijke ondersteuning van Harmonie