maandag 21 januari 2019
  • volg harmonie sint aemiliaan op twitter

Blokfluitgroep

Iemand die een instrument wil leren bespelen moet zowel noten als ritme leren lezen. Dat is zeker niet gemakkelijk. Harmonie St. Aemiliaan kiest er voor om beginners spelenderwijs met muziek te laten kennismaken. Harmonie St. Aemiliaan werkt samen met de basisscholen in de buurt en de muziekschool. Het project “klinkend  perspectief” is voor de kinderen vaak de eerste kennismaking met muziek. 

Als vervolgtraject hierop biedt de vereniging de kinderen lessen aan om verder kennis te maken met muziek en de harmonie-instrumenten. De opzet van deze lessen is wisselend: De ene keer is dat een blokfluitcursus, aangezien de blokfluit een instrument is waar men gemakkelijk geluid uit kan krijgen zijn de eerste stappen snel gezet. De andere keer een oriëntatiecursus die gericht is op noten en ritme lezen en instrumentkeuze.

Tijdens de groepsles leren de muzikanten al spelenderwijs muziek maken. Na enkele weken kunnen er al korte liedjes gespeeld worden. Dat ziet er makkelijk uit, maar is toch best moeilijk. Ook wordt er tijdens de lessen aandacht besteed aan de harmonie-instrumenten waaruit een leerling kan kiezen nadat er voldoende progressie is. Een lid van het jeugdorkest of de grote harmonie presenteert kort iets over het instrument, de leerlingen kunnen vragen stellen over het betreffende instrument en ze mogen er zelfs op proberen te spelen. Gemiddeld kunnen beginners na ruim een half jaar overstappen op een harmonie-instrument.

De kennismakingsgroep repeteert elke vrijdagavond tussen 18.45 en 19.30uur in het Patronaat te Bleijerheide.